Raahen puhallinorkesteri ry 40 vuotta

Neljäs vuosikymmen on ollut muutoksen vuosikymmen orkesterillemme. Vuonna 2012 orkesterimme perustajajäsen ja kapellimestari Jarmo Marjomaa jäi eläkkeelle Raahen musiikkiopiston rehtorin virasta. Tämän jälkeen Raahen puhallinorkesteria on johtanut määrätietoisella otteella Heikki Siikaluoma vuodesta 2013 alkaen. Yhteistyö Raahen musiikkiopiston ja puhallinorkesterin välillä mukautui viimeisen vuosikymmenen aikana uudelleen. Uusien soittajien saaminen orkesterin riveihin on harventunut ja tämä on väistämättä vaikuttanut toimintaamme. Nuoret aikuiset soittajat ovat muuttaneet muihin kaupunkeihin, eivätkä sieltä pysty osallistumaan joka viikkoisiin harjoituksiin. Oli pakko muuttaa toimintatapoja: nykyään harjoittelemme muutaman tiiviin lauantain ennen konserttia.

Orkesterimme on vuodesta 2014 lähtien osallistunut joka vuosi kesä-heinäkuun taitteessa järjestettävään Pekanpäivien avajaismarssiin, jossa orkesterimme johdattaa marssikulkueen Härkätorinpuistosta Pekka-patsaalle ja sieltä museonrantaan. On ollut ilo päästä osaksi tätä hienoa kaupunkiperinnettä.

Orkesterin kevät- ja syyskonserttien teemat ovat tällä vuosikymmenellä vaihdelleet kevyestä musiikista juhlatunnelmiin. Solisteiksi olemme saaneet virtuoosisia taiteilijoita, kuten tenori Aki Alamikkotervon ja trumpetisti Tero Lindbergin. Uutena teemana puhallinorkesterilla on ollut raahelaislähtöisten musiikintekijöiden kanssa tehtävä yhteistyö. Orkesterin solisteina ovat vierailleet J-P Leppäluoto ja Lotta Jääskelä, joiden säveltämää musiikkia on sovitettu puhallinorkesterille. Syksyllä 2019 on vuorossa Peltokurki -yhtye, jonka toinen voimahahmo on orkesterimme riveistä maailmalle lähtenyt Anna Peltomaa.

Yhteistyö toisten orkestereiden kanssa on ollut merkittävä osa orkesterimme toimintaa. Keväällä 2017 Skellefteån puhallinorkesteri Ruotsista vieraili Raahessa ja toteutimme onnistuneen yhteiskonsertin. Keväällä 2019 teimme vastavierailun Ruotsiin, joka oli kaiken kaikkiaan yksi tämän vuosikymmenen kohokohdista. Molempiin vierailuihin liittyi yhteiskonsertin lisäksi vierailevan orkesterin omia esiintymisiä kohdekaupungissa. UPO:sta (Uusi puhallinorkesteri) on tullut meille vakituinen yhteistyökumppani, jonka kanssa olemme tehneet yhteiskonsertteja ja yksittäiset soittajat ovat vahvistaneet naapuriorkesterin rivejä.

40 vuotta toimineen orkesterin jäsenistä osa on siirtynyt pois keskuudestamme. Jarmo Marjomaa menehtyi keväällä 2018. Hänen viimeiseksi konsertikseen Raahen puhallinorkesterin riveissä jäi kolmospasuunan soittaminen 2017 joulukonsertissa.

Orkesterin perustamisasiakirja allekirjoitettiin 14.2.1979 ja yhdistys merkittiin yhdistysrekisteriin vuoden 1979 lopussa nimellä Raahen puhallinorkesteri ry tarkoituksenaan kehittää jäsentensä soittotaitoa sekä toimia instrumentaali- ja erityisesti puhallinmusiikin kohentamiseksi ja tunnetuksi tekemiseksi.

pj Pekka Tähkävuori