Raahen puhallinorkesteri ry 30 vuotta

Orkesterimme on kehittynyt vuosien kuluessa täysimittaiseksi puhallinorkesteriksi. Saamme koottua kaksi kertaa vuodessa järjestettäviin konsertteihin kaikki isoon puhallinorkesterikokoonpanoon kuuluvat soittimet puhaltajineen. Monet puu- ja vaskipuhaltimet sekä laaja lyömäsoitinvalikoima on kapellimestari Jarmo Marjomaan käsissä monimuotoinen instrumentti, jolla hän saa loihdittua konsertti- ja äänityspaikkaamme Raahesaliin laajan sointivärin ja tunneskaalan. Laaja soitinvalikoima on tärkeä varsinkin esitettäessä alun perin tälle kokoonpanolle sävellettyjä teoksia.

Soittajista reilusti yli puolet on koululaisia ja opiskelijoita ja valtaosa soittajista on Raahen musiikkiopiston kasvatteja. Osalla soittajista on jo kymmenien vuosien kokemus takanaan. Orkesterimme onkin hyvä yhdistelmä nuorekkuutta ja puhallinmusiikkiperinteen vaalimista. Tärkeä osa ryhmäämme ovat toisille paikkakunnille opiskelun tai työn takia siirtyneet aktiiviharrastajat, jotka liittyvät orkesteriin aina ennen konserttia. Oulun kaupunginorkesterin muusikoista ja alueen musiikkioppilaitosten soitonopettajista olemme saaneet joukkoomme tarpeen mukaan muutamia avustajia täydentämään puuttuvia stemmoja ja tukemaan koulutusta.

Jarmo Marjomaa on yksi orkesterin perustajajäsenistä. Orkesterin onkin kiittäminen pitkälti Jarmon pitkäjännitteistä työtä siitä, että sen koko ja laatu ovat nykyisellä tasollaan niin että voimme esittää täysimittaiselle puhallinorkesterille kirjoitettua musiikkia. Muita perustajajäseniä levytyksessä olivat mukana Kari Marjomaa, Pauli Nissilä, Pekka Sakkinen ja Iltahetken baritonitorvisolisti Jorma Rekola. Yhdistyksen toiminta-aikana on orkesterissa soittanut nykyiset mukaan lukien lähes 250 soittajaa. Jäsenmäärä keväällä 2009 on 46 soittajaa ja 3 toimenhaltijaa.

Orkesteri on tärkeä musiikkiopiston puhallinsoiton oppilaille yhteissoiton opiskelussa. Moni soittaja on sittemmin siirtynyt musiikin ammattilaiseksi tai jatkanut harrastusta muissa orkestereissa. Orkesterin solisteina on esiintynyt vuosien varrella omien soittajien lisäksi myös laulajia ja vierailevia virtuooseja.

Orkesteri on vieraillut kaikissa Raahen ystävyyskaupungeissa: Ruotsin Skellefteå, Norjan Mo i Rana, Tanskan Lögstör, Venäjän Tserepovets ja Slovakian Kosice. Viimeisin esiintymismatka ulkomaille suuntautui Skellefteåhon. Orkesteri harjoittelee viikoittain, järjestää viikonloppuleirejä sekä järjestää kevät- ja syyskonsertin. Orkesteri on myös suosittu juhlaesiintyjä.

Orkesterin perustamisasiakirja allekirjoitettiin 14.2.1979 ja yhdistys merkittiin yhdistysrekisteriin vuoden 1979 lopussa nimellä Raahen puhallinorkesteri ry tarkoituksenaan kehittää jäsentensä soittotaitoa sekä toimia instrumentaali- ja erityisesti puhallinmusiikin kohentamiseksi ja tunnetuksi tekemiseksi.

pj Pekka Tähkävuori